Най-малко 12 убити демонстранти при сблъсъци с полицията в Перу

При сблъсъци между перуанските сили за сигурност и демонстранти, настояващи за оставката на президентката Дина Болуарте, бяха убити най-малко 12 души в Хулиака.

Това стана по време на опит за нахлуване на летището в града, намиращ се в югоизточната част на страната, съобщи народният защитник (местен омбудсман), съобщава БТА, цитирайки Франс прес.

„Потвърдихме 12 смъртни случая днес в Пуно по време на сблъсъци със силите за сигурност в близост до летище „Хулиака“, в района на местообитание на етноса аймара (американски индиански народ) в Пуно, каза пред АФП източник от канцеларията на омбудсмана.

Малко по-рано координаторът на канцеларията на градския омбудсман Нивардо Енрикес Бариалес съобщи за АФП за „девет мъртви в моргата след сблъсъци в Хулиака“.

Протестиращите настояват за оставката на Дина Болуарте, който застана начело на страната след отстраняването в началото на декември на социалиста Педро Кастильо, както и за нов парламент и незабавно произвеждане на избори, датата на които вече е изтеглена от 2026 г. на април 2024 г.

Районът Пуно, който граничи с Боливия, е епицентър на протестите в страната, която е обхваната от безсрочна стачка от 4 януари.

Демонстрациите започнаха след отстраняването от страна на парламента и ареста на Кастильо на 7 декември след опита му да разпусне законодателния орган, окачествен от депутатите като „държавен преврат“.

Още по темата

РЕКЛАМАspot_img
РЕКЛАМАspot_img

Избор на редактора