Най-много бежанци има в Гърция, Кипър, Германия и Австрия

Гърция, Кипър, Германия и Австрия приютяват непропорционално голям брой лица, търсещи убежище, спрямо населението си, сочи поверителен документ, публикуван от вестник „Билд“ и цитиран от АНА-МПА.

Гърция осигурява подслон за 6,81 процента мигранти спрямо населението ѝ, докато според „справедливото разпределение“ в рамките на Европейския съюз, ѝ се полагат 1,9 процента. Кипър приема 1,36 процента кандидати за убежище, въпреки че би следвало да са 0,18 процента. Начело на публикувания списък е Германия, която приема 35,42 процента от всички кандидати, въпреки че следва да са 22,05 процента. Австрия пък се изправя пред 4,85 процента, при положение че следва да се ограничи с 2,46 процента.

Според информацията в германския вестник Нидерландия, която приютява 0,64 процента, а би трябвало да са 1,64 процента, се стреми да прилага правило за разпределение, основано не на населението на всяка страна, а на икономическата ѝ сила. Един от най-ярките примери в това отношение е Полша, която предоставя подслон за 0,86 процента, докато би трябвало да приеме заявленията на 6,25 процента от търсещите убежище (въз основа на критерия за населението).

Гръцкият министър на миграцията и убежището Панайотис Митаракис посочва, че „през първите месеци на 2023 г. пристигащите са се увеличили със 177 процента в сравнение с предходната година, а ако се разгледа броят на новите мигранти от януари 2022 г. до януари 2023 г., ситуацията е още по-драматична – увеличението е с 278 процента“. Поради това Митаракис призовава за всеобхватна помощ от страна на ЕС, особено в региона, засегнат от земетресенията в Турция, за да се предотврати още по-голям миграционен натиск от този регион.

Още по темата

Избор на редактора