Напрежение с газа по никое време

Доставките и цените на газ трайно са обзели общественото внимание у нас и в Европа, непривично за летните жеги.

„Сигурни доставки и по-ясни цени ще поискаме днес от вицепремиера и министър на икономиката в оставка Корнелия Нинова, съобщи Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийно консуматори пред БНР.

„132 млн. лв. повече е платила за газ индустрията през този месец, а не знаем какви ще са цените през следващите. Предстоят ни подписване на договори за есента, а 80% от продукцията ни е експертно ориентиране и не знаем как да договаряме“, обясни Стаменов.

„Не сме фенове на „Газпром“, но за нас диверсификация означава руски газ плюс внос от други доставчици, за да сме сигурни, че ще имаме горивото на конкурентни цени”, каза още Стаменов. „Газпром” не е в санкционния списък, другите големи държави не са прекратили доставките си с него, а ние нямаме наши собствени терминали и не е ясно дали през зимния период ще има свободен капацитет за доставка към България”, каза още той. Според него притеснителен и фактът какво се случва в хранилището в Чирен, където се нагнетява газ за зимата като резерв за непрекъснатите производство.

„Руският президент прие през април укази, които тотално променят договора с България. Да се надяваме да получим количества от тях и да ги считаме за надежден партньор е несериозно” заяви икономистът Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт. Според него цяла Еропа се чуди дали ще й бъдат възобновени доставките след 21 юни, когато се очаква да приключи плановия ремонт по основното трасе „Северен поток 1”. Според него проблемът не е само в краткосрочните месечни решения, но и в липсата на стабилно мнозинство в парламента, което утежнява ситуацията.

„Ще има ли газ за топлофикациите?” попита днес и омбудсманът проф. Диана Ковачева в писмо до енергийния министър в оставка Александър Николов.

„С притеснение отбелязвам, че към 11 юли 2022 г. няма подадено заявление от „Булгаргаз“ ЕАД за утвърждаване на цени на природния газ от 1 август 2022 г. в Комисията за енергийно и водно регулиране. Загриженост буди и информацията, че България се намира в тежка ситуация с осигуряването с горивото за небитовите клиенти и за домакинствата“, се казва в писмото.

„Като обществен защитник смятам, че сигурността на снабдяването с природен газ на топлофикациите е от ключово значение за енергийни потребности на около 1,5 млн. български граждани“, заявява проф. Ковачева

Междувременно ситуацията с доставките на природен газ се изостря в цяла Европа като най-тежко е положението в Германия, която е основен консуматор на руско синьо гориво в Европа.

Спешно да бъде спряно производството на ток от газовите централи поиска министърът на икономиката на Бавария Хуберт Айвангер от федералното правителство, предаде обществената немска телевизия ZDF. Той настоява за удължаване работата на атомната електроцентрала Isar 2, която по план трябва да бъде изведена от експлоатация в края на 2022 г.

Изгаряме огромни количества с газ, за да произвеждаме електроенергия, вместо да го съхраняваме в хранилищата за зимата, казва още Айвангер.  Според федералната статистическа служба АЕЦ в Германия са генерирали 6% от тока за първото тримесечие, а газовите – 13%.

Четете още

Избор на редактора