НАП публикува днес попълнените данъчни декларации

Националната агенция за приходите публикува днес предварително попълнените данъчни декларации за физическите лица, съобщи БНР. Както и в предишни години те са достъпни чрез персонален идентификационен код или електронен подпис. От приходната агенция предупреждават, че формулярите може да не са достъпни още в сутрешните часове, а по-скоро в ранния следобед.

Данните в тях трябва да бъдат допълнени, ако се налага и след това потвърдени от потребителите, заяви говорителят на приходната агенция Антония Иванова. През март можем да използваме и пет процента отстъпка от данъка за довнасяне.

В предварително попълнените декларации се съдържа цялата информация за доходите – облагаеми – т.е. възнаграждения от договор или хонорар, изплатени от юридическо лице (работодател или самоосигуряващ се) или необлагаеми, каквито са ваучерите за храна, както и за ползваните облекчения, които са през работодател през изминалата година.

Има и доходи, които данъкоплатецът сам трябва да допълни. Например едно физическо лице, което е придобило доходи от упражняване на свободна професия или дейност като земеделски стопани, към автоматично попълнената сума трябва да добави и сумата за доходите, които са придобили от трети физически лица.

През март при онлайн попълване на данъчната декларация можем да използваме 5 % отстъпка от данъка за довнасяне, ако има такъв. Плащането му обаче също трябва да стане до края на месеца, а съветът към тези, които възнамеряват да се възползват от тази възможност, е предварително да си проверят дали имат такива публични задължения към момента на подаване на декларацията. Ако имат, е необходимо да ги платят и след това да подадат и своята декларация.

Тази година данъчната кампания за физическите лица приключва на 2 май, а до септември има възможност за еднократна корекция на данните.

Четете още

Избор на редактора