НАП: Nexo е швейцарска. Не можем да я проверяваме

Дарителите на „Демократична България“, които са били служители или в момента работят в Nexo, могат да са обект на данъчна проверка. Това се разбра от отговора на ръководителя на Националната агенция по приходите (НАП) Борис Михайлов на депутатски въпрос дали приходната агенция възнамерява да назначи подобни проверки, предаде БНР.

Борис Михайлов декларира, че приходната агенция прави всичко в правомощията си по казуса. „Пак ще се позова на данъчната тайна, но във всички положения правим всичко необходимо, за подпомогнем досъдебния процес, тоест приемете го като „да“, поясни шефът на данъчната агенция.

Борис Михайлов декларира, че приходната агенция прави всичко в правомощията си по казуса: Пак ще се позова на данъчната тайна, но във всички положения правим всичко необходимо, за подпомогнем досъдебния процес, тоест приемете го като „да“, поясни шефът на данъчната агенция.

И още: „Nexo е швейцарска фирма и тя е регистрирана в Швейцария, което означава, че НАП няма как да провери в Швейцария каквато и да е фирма“.
 

От своя страна ръководителят на Сметната палата Цветан Цветков заяви, че е институцията ще вземе под внимание медийните публикации по темата при проверките си: Тъй като също това е едно от задълженията на нашите одитори, когато се разполага с информация, да бъде също така разгледана и изследвана.

Сметната палата няма правомощия да разследва работодателите на физическите лица, които са дарили средства за определена политическа партия, поясни  Цветков.
РЕКЛАМАspot_img