Народното събрание стартира новия сезон

Депутатите се събраха на първото си заседание след лятната ваканция, като с кворум от 178 народни избраници заседанието бе открито. Новият парламентарен сезон започна с ново работно място – парламентът се върна в сградата на бившия Партиен дом.

По традиция парламентарните групи започнаха с представяне на приоритетите си за есенната сесия. Сред тях са изменения в Наказателния кодекс и военната помощ за Украйна, информира dir.bg.

Първа думата от парламентарната трибуна за декларация от името на ГЕРБ-СДС взе председателят на парламентарната група Десислава Атанасова, която изтъкна, че тясно партийният си интерес на ГЕРБ-СДС е оставен на заден план, но това не означава безкритично приемане на всяко решение на правителството и управляващите.

„Именно компромисът, който направихме с избора на настоящото правителство, ни задължава да бъдем както максимално конструктивни, така и максимално критични по отношение на изпълнителната власт“, добави Атанасова. „Вярваме, че този наш подход ще бъде полезен за държавата и обществото. За да има смисъл настоящото управление и мнозинството, което го подкрепя, още в рамките на тази сесия трябва да бъдат приети редица закони, които да наваксат изоставането в Плана за възстановяване и устойчивост, да положат основата на ефективна реформа в комисията за борба с корупцията, както и да гарантират, че в максимално кратък срок от време ще бъде осъществена дълбока правосъдна реформа“, заяви Десислава Атанасова.

Промените в Конституцията, Шенген, еврозоната, бюджетът и подобряването на капацитета на органите на националната сигурност, по-конкретно промените в КПКОНПИ, изведоха от ПП-ДБ сред приоритетите си за новия политически сезон. Управляващата партия защити и намерението си 3 март да отпадне като национален празник и да бъде заменен от 24 май.

„Задачата ни е с промените да се премахват разделителните линии в обществото“, мотивира се Атанас Атанасов от името на парламентарната група и цитира Паисий, че и „ний сме дали нещо на света“. „По тази причина смятам, че е правилно това предложение. Така че, нека да постъпваме национално-отговорно, а не тяснопартийно. Промяната в Конституцията ще бъде един от най-важните приоритети“, добави Атанасов.

„Да създадем нови условия за това в България законът да бъде прилаган еднакво спрямо всички, защото българското общество има усещането, че не се прилага еднакво за всички“, апелира лидерът на ДСБ и апелира законодателният процес да бъде качествен въпреки напрежението покрай местните избори.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов използва времето от трибуната, за да обясни за казус, свързан с български гражданин – Милан Димитров, преследван от американските власти по обвинения, че изпращал незаконно чувствителна електроника в Русия. Той е арестуван от полицията в Гърция през декември след заповед на САЩ.

„Днес един българин – Милан Димитров, ще бъде съден в Гърция за екстрадиция в САЩ. Този частен случай е останал скрит от обществеността и представителите на управляващите партии, но е симптоматичен за начина, по който България се развива през последните 34 години“, смята Костадинов.

От ДПС заявиха „време е за ново начало“ по повод предстоящите промени в Конституцията.

„Нека промените да бъдат основа на оценка на постиженията в последните 33 години и на утвържадване на етническия модел“, призова лидерът на движението Мустафа Карадайъ. „От името на ПГ на ДПС призовавам всички парламентарни партии за разум и отговорност в дебатите за конституцията“, добави той. Карадайъ обърна внимание на растящите цени на основните потребителски стоки и апелира дневният ред на хората да стане дневен ред и на политиците.

Лидерът на БПС Корнелия Нинова се хвана за думите на Бойко Борисов от кулоарите, който призна, че Алексей Петров е участвал в разговори за правителството.

„Днес г-н Борисов пред залата призна ПП, ДБ, ГЕРБ и Алексей Петров са договаряли правителството, потвърди във времето нашите думи“, коментира Нинова. Изобщо не ги движи европейското бъдеще на България, интересите на народа, движат ги единствено личните, партийните, препирането и гарантирането, че няма да се носи отговорност за това, което са правили през годините назад“, заяви Нинова от парламентарната трибуна.

„Има такъв народ“ обяви, че връщането на депутатите в бившия Партиен дом е позор и обеща да поправи грешката, като управлява отново. От името на групата Тошко Йорданов прогнозира масови граждански протести заради поскъпването на живота и отмяната на националния празник, като хвърли вината за това върху ГЕРБ, задето допуснали ПП-ДБ да управляват.

„Днес е позорен ден за Народното събрание, защото започва работа в сградата на БКП, никой не я нарича НС, всички я наричат партийния дом, но аз ви разбирам – вие се върнахте у дома си. Спокойно можете да върнете петолъчката на вашата сграда, защото тя е пълна с комунисти. Ние отново ще върнем парламента в историческата сграда на НС“, каза лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов при откриването на есенната сесия.

„Днес е позорен ден, но от друга страна е началото на края на този позор“, заключи председателят на ПГ на ИТН.

Преди началото на новата парламентарна сесия премиерът акад. Николай Денков каза, че бюджетът и законите, свързани с приемането ни в Шенген и Еврозоната трябва да са приоритет за депутатите и правителството.

„Приемаме ги, за да си оправим живота в България. Така че това е целта на тези закони. Надявам се да ги прием бързо и качествено“, каза той на влизане в бившия Партиен дом. По думите му не са се сбъднали уверенията на администрацията, „че всички народни представители ще влизат само от централния вход – всеки от тях може да избира откъде да се включи в работния ден“.

Четете още

Избор на редактора