Народното събрание ще заседава извънредно във вторник

Народното събрание ще проведе извънредно заседание утре от 10 ч., съобщиха от пресцентъра на парламента.

На него ще се гласува заявлението на Мария Габриел, с което оттегли кандидатурата за министър-председател и в което заявява, че няма да предлага състав и структура на Министерския съвет.

Малко след 9 часа днес Габриел подаде заявление в парламента, с което официално отказа да бъде премиер и ГЕРБ да състави кабинет. Очаква се изявление от ПП-ДБ днес, но все още не е ясно кога.

Снощи премиерът в оставка Николай Денков призова ГЕРБ-СДС да изпълни уговорката отпреди 9 месеца за ротация в кабинета и да продължи управлението за още 9 месеца без промени в кабинета, с премиер Мария Габриел до влизане в Шенгенското пространство и еврозоната, но очевидно призивът е останал нечут.

Ако във вторник Народното събрание се произнесе, президентът Румен Радев може да продължи конституционната процедура чрез връчване на втория мандат за съставяне на правителство в настоящия парламент.

Втората папка с проучвателен мандат се връчва на предложен за министър-председател от втората по големина парламентарна група – тази на коалицията ПП-ДБ.

Четете още

Избор на редактора