„Насекомо“ ще си партнира със Сименс в биотехнологиите

Българската биотехнологична компания „Насекомо“ подписа днес стратегическо партньорство с технологичния гигант „Сименс“ (Siemens) в областта на роботизацията и дигитализацията в рамките на събитията, които се провеждат на българския павилион на климатичната конференция КОП28 в Дубай.

Церемонията се проведе в присъствието на министрите на иновациите и растежа Милена Стойчева и на околната среда и водите Юлиян Попов.

От страна на „Сименс“ споразумението бе подписано от главния изпълнителен директор на групата за България инж. д-р Боряна Манолова, а от страна на „Насекомо“ – от Вирак Чхуор, вицепрезидент за инженерингови дейности и производство.

Партньорството се основава на четири стълба: роботизация на процесите, дигитализация на производствените технологии, дигитализация на контекста и изкуствен интелект, който да направи ресурса от данни достъпен за всички фабрики, каза Чхуор.

Целта на „Насекомо“ е до 2030 г. да има 100 фабрики, първата от които – в България, допълни Мария Александрова от „Насекомо“.

Това партньорство е чудесен пример за сътрудничеството между млади компании и утвърдени играчи на пазара, които осигуряват решения за ключови в световен мащаб, каза министър Стойчева в началото на церемонията.

„Насекомо“ е сред компаниите, подкрепени от министерството на иновациите и растежа чрез програмата „Seal of Excellence“, припомни министър Стойчева.

Земеделието и храните са част от уравнението на борбата с климатичните промени, която често остава пренебрегване, посочи министър Попов.

Необходимо е да започнем да трансформираме земеделието, храната, производството на торове, отбеляза министърът.

Четете още

Избор на редактора