Наследницата на L’Oréal е първата жена с над $100 млрд.

Наследницата на L’Oréal е първата жена, натрупала състояние от 100 млрд. долара.

Франсоаз Бетенкур Майерс, чийто дядо основава компанията през 1909 г., стана по-богата с 28,6 млрд. долара, съобщи „Гардиън“.

Французойката премина стомилиардовата граница, благодарение на покачването на цената на акциите на козметичната империя, която тя наследи от майка си, която също притежаваше титлата най-богата жена в света до смъртта си през 2017 г.

L’Oréal е основана през 1909 г. от Еужен Шулер, дядото на Бетенкур Мейерс, за да произвежда и продава изобретената от него боя за коса.

Базирана в северозападното парижко предградие Клиши, в региона О дьо Сена, тя се превръща в световноизвестен колос, чиято стойност на борсата в Париж е 241 млрд. евро, уточнява БГНЕС.

Знаменитости и супермодели като Синди Крофорд, Бионсе и Пенелопе Крус помагат за рекламата на марката, като често използват нейния слоган: „Защото си заслужавам“.

Известната като самотница 70-годишна Бетенкур Мейерс и нейното семейство остават най-големите акционери с дял от близо 35%, чиято стойност е помогнала богатството ѝ да нарасне с 28,6 млрд. долара тази година и да достигне 100 млрд., според индекса на милиардерите на „Блумбърг“.

Французойката далеч не е единствената, която забогатя през годината, в която състоянието на милиардерите като цяло се увеличи значително, дори когато кризата с разходите за живот засегна страни по целия свят.

В списъка, доминиран от мъже, предимно от САЩ, наследницата на L’Oréal остава на 12-о място в класацията, оглавявана от Илон Мъск, основателят на Tesla и SpaceX.

Роденият в Южна Африка космически ентусиаст е на стойност 232 млрд. долара, след като рязко покачващата се цена на акциите на империята му за електрически автомобили компенсира спада в стойността на X, откакто я купи.

Бетенкур Мейерс не е най-богатият французин. Бернар Арно, магнатът в областта на луксозните стоки, притежава състояние от 179 млрд. долара, което е нараснало с 16,9 млрд. долара през 2023 г. благодарение на резултатите на неговата група LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton).

Четете още

Избор на редактора