Национален протест срещу насилието тръгва от Стара Загора

Протести в десетки градове в страната ще има днес срещу насилието, поводът е нападението над обезобразеното момиче в Стара Загора.

Демонстрациите са насрочени от 18 часа.

Първият протест беше обявен Стара Загора, откъдето е жертвата на атаката с макетно ножче. След това към списъка се включиха много градове. За София е насрочен национален митинг.

Вчера соченият за извършител на зверството бе задържан, от покуратурата разкриха подробности за разследването на заплахите и малтретирането на 18-годишното момиче, а и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов обяви нулева толерантност към насилието във всички негови разновидности.

Очаква се днес районната прокуратура в Стара Загора да поиска постоянна мярка задържане под стража за заподозрения 26-годишен Георги Николаев, съобщи БНР.

Тя е затворник в свой собствен кошмар, разкри състоянието на пострадалата си дъщеря нейната майка Ивелина.

Демонстрацията в София ще бъде под наслов „Няма да мълчим. Стоп на геноцида над жените!“.

Протестът в центъра на столицата ще бъде срещу посегателството спрямо физическото съществуване и достойнството на всеки човек, заяви организаторът Силвия Стойчева. По думите ѝ трябва да се сложи край на неглижирането на такива случаи и да се взимат мерки навреме. Нужни са и промени в закона за защита от домашно насилие:

„Ние знаем, че когато полицията бъде извикана за такова нещо, дори да има жалба, в повечето случаи се неглижира. И там се къса звеното и реакцията, заради това и жертвите не подават жалби – защото не се чувстват защитени. Ние искаме точно тези поправки да влязат, както да влезе и интимен партньор, и преследване, така и всъщност механизмът на работа на полицията да бъде изменен, за да не неглижират всички тези сигнали“.

Четете още

Избор на редактора