Националите на Гамбия на косъм от трагедия във въздуха

Няколко футболисти и хора от щаба на националния отбор на Гамбия по футбол са загубили съзнание в самолета по време на полет от родината си до Кот д’Ивоар, където трябва да участват в турнира за Купата на Аѝфрика. Първо за това съобщиха порталът First Mag и старши треньорът Том Сейнтфийт в профила си във фейсбук.

Полетът на авиокомпанията Air Cote d’Ivoire се обърна само девет минути след като напусна гамбийската столица Банджул днес поради липса на кислород в самолета, което накара много от делегацията да загубят съзнание. Старши треньорът Сейнтфийт похвали бързата реакция на пилота, поради която всички в момента са в безопасност. Имена на играчи не се съобщават, но национали на Гамбия са двама футболисти, които играят в българската Първа лига – Ноа Сонко Сундберг от Лудогорец и вратарят Бубакар Гайе от Локомотив (София).

„Местният екипаж каза, че има проблем с климатика, преди да излетим, но всичко ще бъде наред, когато вече сме във въздуха“, каза треньорът пред BBC Sport Africa. „Само няколко минути след като излетяхме, в салона стана много, много горещо. Всички се унесохме поради липса на кислород – някои от играчите не можаха да бъдат събудени. Пилотът забеляза и трябваше да се върнем“.

„Излизайки от самолета, всеки от нас беше с главоболие. Ако полетът беше продължил още 30 минути, целият отбор щеше да загине. Странното е, че кислородните маски не паднаха отгоре. Слава Богу, че пилотът разбра, че това е смъртоносна ситуация и така се обърна назад. Все още сме в шок“, допълни опитният специалист.

Малко по-късно за националния отбор на Гамбия е бил осигурен нов самолет, който безпрепятствено ги е отвел в Кот д’Ивоар за участие в Купата на Африка, която започва на 13-и януари. На 15-и е първата среща на гамбийците срещу сериозния тим на Сенегал.

Четете още

Избор на редактора