Наш учен привлече 4 млн. финансиране в AI стартъп

Компанията за изкуствен интелект MLC набра 4 млн. лв. от частни инвеститори от Германия, Швейцария и Великобритания. Сред тях е и съосновател на Wayve – милиардна компания за автономно шофиране.

Стартъпът е създаден от Камен Брестнички – изследовател в областта на изкуствения интелект в Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – INSAIT, в партньорство с Ливай Фъсел, докторант в Обединеното Кралство. Това е резултат от ефективната връзка наука – бизнес, която се осъществява в организацията, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

„MLC цели да промени пазара на компютърните игри с нов продукт, който позволява на разработчиците да персонализират игрите си и да предоставят изцяло ново преживяване на потребителите“, казва съоснователят на компанията Камен Брестнички. Той започва като изследовател в INSAIT едва преди десет месеца. Работата му по различни научни проекти поставя и началото на дълбокотехнологичния стартъп. „INSAIT ни предостави среда и напътствия, които бяха ключови както технически, така и от гледна точка на набирането на частни инвестиции“, казва той.

За INSAIT новината за успешното привличане на частния ресурс е показателна за качеството на специалистите, които работят в института и за нивото на изследванията им. Още повече, че на глобално ниво се инвестират сериозни средства в нови разработки в този сектор, а компанията показва потенциал, който привлича сериозно внимание.

Пазарът на игри, който в момента се оценява на над 200 милиарда долара, с над 3 милиарда играчи по света, се очаква да достигне около 600 милиарда долара до 2030 г. Уникалното в технологията на MLC е интегрирането на генеративен изкуствен интелект при разработването на продукти за гейминг индустрията.

Компанията взима решение и да стане дарител в INSAIT, за да се насърчава и развива таланта и на други млади хора, и да има повече подобни новини за технологични пробиви на българска земя.

Четете още

Избор на редактора