Нашите шпиони наблюдавали цели, посочени от Русия

Петима български граждани, обвинени в шпионаж в полза на Русия, се явиха пред лондонски съд по видеовръзка, предаде Ройтерс.

Тримата мъже и две жени са обвинени в заговор за „събиране на информация, предназначена да бъде пряко или косвено полезна на врага с цел да навреди на сигурността и интересите на държавата“. Дейността им е осъществявана в периода между 30 август 2020 г. и 8 февруари 2023 г.

45-годишният Орлин Русев, 41-годишният Бисер Джамбазов, 31-годишната Катрин Иванова, 31-годишният Иван Стоянов и 29-годишната Ваня Габерова – български граждани, живеещи в Лондон и Норфолк – са били арестувани през февруари тази година. Прокурор Катрин Селби заяви пред съда в Уестминстър, че заподозрените са обвинени в участие в организирана мрежа, която е извършвала в полза на Русия наблюдение на посочени им цели.

Целта на наблюдението е била да се помогне на Москва да извършва операции, с които да навреди на тези цели, включително потенциални отвличания, отбелязва Би Би Си. Лидер на организацията им е бил Русев.

Не е било отправено искане за освобождаване под гаранция и петимата останаха в ареста. Те ще се явят на следващо от заседание пред лондонския съд „Олд Бейли“ на 13 октомври. На Русев, Джамбазов и Иванова вече са повдигнати обвинения за престъпления, свързани с документи за самоличност, и се очаква те да се явят пред същия съд в четвъртък, за да отговарят по тези обвинения.

Великобритания се стреми да предприеме по-строги действия срещу заплахите за външната сигурност и потенциалните шпиони и през юли прие закон за националната сигурност, целящ да преразгледа средствата за възпиране на шпионажа и чуждестранната намеса. Тогава Лондон определи Русия като „най-сериозната заплаха“ за своята сигурност.

Засега няма коментар от руското посолство по повдигнатите срещу българите обвинения, отбелязва Ройтерс.

Четете още

Избор на редактора