Наши ученици с 4 медала от международна олимпиада

Най-добрите български ученици по информатика спечелиха 4 медала от най-престижното състезание за годината. Около 360 състезатели от 90 държави се конкурираха на 35-ата Международна олимпиада по информатика и завоюваха 4 бронзови отличия, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Турнирът беше в Унгария от 28 август до 4 септември.

Бронзовите медали спечелиха Борис Михов (1 клас, СМГ), Александър Гатев (10 клас, СМГ), Атанас Димитров (12 клас, СМГ) и Веселин Маркович (10 клас, МГ Варна). Техни ръководители са Илиян Йорданов (ИМИ-БАН) и Енчо Мишинев (Radix Trading LLC).

„След едно от най-сложните издания на олимпиадата и тежка борба със задачите и условията, сравнително младия ни отбор завоюва 4 бронзови отличия. Поздравления на участниците и всички замесени в тяхната подготовка. Пожелаваме още повече успехи на всички тях, защото този отбор тепърва ще разгъва потенциала си“, коментира Илиян Йорданов след състезанието.

Кои са медалистите?

Атанас Димитров тази година завърши СМГ и това е второто му участие в националния отбор. Интересът му към информатиката е още от 6 клас. Учителят му Иван Тончев го вдъхновява да участва в регионалните състезания, където се представя чудесно. Най-престижните отличия, които Атанас печели от световни състезания, са сребърен медал от Международната олимпиада миналата година и златен медал от Балканиадата.

Веселин Маркович е ученик в 10 клас в МГ „Д-р Петър Берон“, Варна и за първи път е избран в националния отбор по информатика. Той започва да се занимава със състезателна информатика още в 5 клас. Веселин вече има два сребърни медала от световни състезания. Също така тази година той бе част от националния отбор по математика и спечели бронз от Международната олимпиада.

Борис Михов е ученик в 10 клас в СМГ и за първи път е част от старшия национален отбор. В света на програмирането го въвежда учителят му Явор Никифоров, а успехите си в състезанията си дължи на Петър Петров и Илиян Йорданов от школа “Олимпийци”. Борис е многократен медалист от световни състезания.

Александър Гатев е ученик в 10 клас в СМГ и за първи път е избран в националния отбор. Той се интересува от състезателна информатика от 5 клас и започва да ходи по турнири. Най-голям принос в развитието му като състезател имат Илиян Йорданов и Петър Петров. И той не за първи път печели медали от международни състезания.

Четете още

Избор на редактора