Наш граничен кораб спаси 44 бедстващи мигранти

Българският граничен кораб „Балчик“ спаси 44 бедстващи мигранти до остров Лесбос, съобщиха от „Гранична полиция“. Оттам обясняват, че на 7 февруари сутринта корабът получава информация за бедстващи мигранти на скалистия остров Панагия, североизточно от остров Лесбос.

Екипажът веднага започва операция по търсене и спасяване като с две бордови лодки граничните полицаи се отправят към скалата, където бедстват 10 деца, 15 жени и 19 мъже.

На кораба са качени общо 44 мигранти без документи. Те са заявили на граничните полицаи, че са от Афганистан. След спасяването мигрантите са свалени на пристанището в Митилини на остров Лесбос за последващи действия от гръцката брегова охрана, уточнява БТА.

От „Гранична полиция“ уточняват, че в периода от 26 януари 2023 г. до 20 март 2024 г., българският граничен кораб „Балчик“ e разположен в Митилини, Гърция, за участие в съвместната операция “Посейдон 2024”, координирана от Фронтекс.

От началото на годината до 31 януари опитите на граждани на трети страни да преминат незаконно през българо-турската граница са близо 1980, което е с 69% по-малко в сравнение с януари м.г., когато са били към 6380.

Четете още

Избор на редактора