Наш европейски шампион по щанги хванат с допинг

Европейският шампион по вдигане на тежести в кат. 102 кг от първенството в Тирана 2022 – Дейвид Фишеров, е дал положителна допинг проба, съобщава Сега.

В официалното съобщение се пояснява, че родения в Австрия български национал е употребил веществото триболон (андроген и анаболен стероид от групата на нандролона) – мазило, което се използва обикновено във ветеринарната медицина.

Пробата е взета на 10 март при извънсъстезателна проверка преди Евро 2023. А правата на Фишеров са били спрени от 31 март 2023 г.  до изясняване на случая и отваряне на Б пробата (затова случаят се обявява едва днес). Сега 25-годишният щангист ще очаква своето наказание, което най-вероятно ще е 4-годишно.

Дейвид всъщност е австриецът Давид Фишер, който се състезаваше за родината си и нямаше никакви успехи, за разлика от сестра си – Сара, която стана първата австрийска тежкоатлетка с медал от европейско първенство – бронзов през 2019 г.

През същата 2019 г. Давид реши да дойде да тренира и да се състезава за България и бе взет в националния отбор за титуляр в кат. 102 кг. Промени и името си и дори се научи да говори почти перфектно български. Фишеров е вече състезател на пловдивския клуб „Марица“ (Пд), с треньор Борислав Налбантов.

На Евро 2021 в Москва той взе сребърен медал на изтласкване и остана 4-и в двубоя, но на следващия континентален шампионат – в Тирана, спечели убедително титлата, заедно със златните отличия в отделните упражнения, и не криеше в официални изказвания, че целта му е участие на олимпийските игри в Париж 2024.

Той обаче не се появи на Евро 2023 през април в Ереван, като тогава нямаше обяснение за липсата му в състава. Преди световното първенство в Рияд (С.Арабия) миналата есен обаче бе обявено, че Фишеров е катастрофирал и пропуска шампионата, съответно и олимпийските игри, защото няма да събере необходимия брой състезания.

Катастрофа наистина е имало през лятото на 2023 г., но тогава вече отдавна Фишеров и в националния отбор са знаели за допинга.

Четете още

Избор на редактора