Наш кораб с 300 кила кокаин арестуван в Ирландия

Норабът „Верила“, който е собственост на „Български морски флот“ и плава под малтийски флаг, е задържан на пристанище Шанън Фойнс в Лимерик в Ирландия. Той е обект на проверка по подозрение за трафик на наркотици, съобщи директорът на БМФ кап. Александър Калчев за Нова.

Към този момент няма информация за задържани членове на екипажа.

Според independent.ie на борда на кораба са открити най-малко 300 кг кокаин. Това би довело до оценка по тегло между 20 и 35 милиона евро.

Полицейски източници твърдят, че товарът е с много висока чистота. Подобен вид пратки се използват, след като се разреждат преди да бъдат продадени на улицата.

Този процес на смесване и групиране потенциално би поставил евентуална улична стойност на пратката между 60 и 105 милиона евро. Пратката ще трябва да бъде изследвана и претеглена и нивата на чистота ще бъдат определени чрез тестване, преди да може да бъде направена официална и окончателна оценка на стойността на кокаина.

Служителите по приходите и полицията смятат, че пратката е трябвало да бъде изхвърлена зад борда в даден момент, вероятно за да бъде взета от морето от някой, който да я извади на брега.

Смята се, че 20 000-тонният кораб е превозвал зърно. Корабът за насипни товари е започнал своя маршрут от пристанище в Канада на 9 декември.

Корабът трябваше да бъде подложен на пълен преглед в сряда, като екипажът също трябваше да бъде задържан в Ирландия за разпити като част от разследването. Полицията се опитва да установи кой е участвал в опита за контрабандна операция.

Миналия септември около 2000 кг кокаин на стойност 157 милиона евро – най-голямата конфискация от този вид в историята на страната – беше открита, когато корабът за насипни товари MV Mathew беше конфискуван от властите край бреговете на Корк.

Четете още

Избор на редактора