Наш товарен кораб пленен в Арабско море

Плаващ под малтийски флаг кораб, който е българска собственост, е бил взет на абордаж днес след инцидент в Арабско море край бреговете на остров Сокотра в Йемен, съобщи британската компания за морска сигурност „Амбри“(Ambrey), предаде Ройтерс.

Според специализирания морски портал Мaritime, става дума за кораба „Руен“ на Параходство „Български морски флот“ и на него има 8 български моряци. Информацията е потвърдена пред 24 часа от компанията, в чиято позиция се казва:

„Моторен кораб RUEN (IMO: 9754903), построен през 2016 г., плаващ под флага на Малта и част от състава на „Параходство Български морски флот“ АД е обект на инцидент, свързан със сигурността на около 380 морски мили източно от о. Сокотра, Йемен във водите на Арабско море. Наш приоритет е гарантирането на сигурността на 18-членния мултинационален екипаж. „Параходство Български морски флот“ АД работи в координация с компетентните международни органи. Компанията ще разпространява само писмена информация за инцидента до средствата за масово осведомяване.“

Риболовен кораб, плаващ под ирански флаг в района, е изключил сигнала си за идентификация шест часа преди инцидента в близост до мястото, където корабът за насипни товари изглежда е излязъл извън курса си, съобщи „Амбри“.

„Риболовният кораб, плаващ под ирански флаг, преди това е бил е бил в офшорната зона на Сомалия“, добави британската компания.

Агенцията за морски търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO) също изпрати съобщение, в което се казва, че е получила доклад за сигнал за бедствие от плавателен съд, на който са се качили неизвестни лица източно от Босасо, Сомалия. Картата на UKMTO локализира инцидента близо до йеменския остров Сокотра.

По-рано UKMTO и „Амбри“ бяха изпратили кратки информации, в които се казва, че разследват съобщения за инцидент, включващ кораб, плаващ във водите край Йемен, уточнява БТА.

Четете още

Избор на редактора