Наш ученик с проект за защита на почвата на КОП28

Най-младият български иновативен предприемач, който се представи на българския павилион на КОП28 в Дубай, е дванадесетокласникът Константин Йорданов от Математическа гимназия „Баба Тонка“ в Русе. Той е навършил пълнолетие тази година, а преди това вече е създал проекта си „Агрон“ – агрономен серум, съчетаващ пестициди и торове, които стимулират растежа на растенията и възстановяват почвата.

Идеята се ражда, когато Константин Йорданов участва в лагер на „Джуниър Ачийвмънт“ с представители от Норвегия. След лекциите там осъзнал, че много лесно може да намери решение на важен проблем. Всичко беше „Еврика“, знание и логиката, която един ученик може да развие, докато все още е в училище, каза Константин Йорданов пред БТА в Дубай.

Разработката за иновативния продукт е негова, а партньорката му в стартъпа Стела се занимава с организационната дейност. Младият предприемач и иноватор се готви да кандидатства медицина и се обучава сериозно в областта на биологията и химията. Знанията, които придобивам по пътя, ми позволиха по логичен начин да създам този функционален продукт, каза Йорданов.

Продуктът „Агрон“ е на път да бъде сертифициран и патентован. Константин Йорданов с гордост споделя, че прави експерименти с вертикални градини, а за развитието на бизнеса споделя желанието си да установи сътрудничество с организации, които биха искали да увеличат своето портфолио. Вече има партньори, най-вече в Испания и Италия. Много бихме искали да намерим потребители и в България, каза той. На КОП28 Йорданов е имал срещи с потенциални арабски партньори, които проявяват интерес към продукта му в подкрепа на опитите си да превърнат песъчливата почва в региона, в който оперират, в плодородна.

„Агрон“ сътрудничи активно със Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, заедно с друг стартъп – „Водорасло“, участват в различни акселератори. Йорданов използва производствена база в родния си град Русе и търси възможности за разширяване на производството.

Четете още

Избор на редактора