5.6 C
София
неделя, 4 декември, 2022

На изборите – и хартия, и машина

Правната комисия потвърди и на второ четене гласуването при избори да се провежда с хартиена бюлетина и машина. Това стана с 12 гласа „за“ и 11 „против“ на заседанието късно снощи.

Предложението за въвеждане на гласуване с хартия и с машина бе на „БСП за България“.

Правната комисия прие oще предложението на „Възраждане“ да се промени структурата на ЦИК, която да отразява пропорционално разпределението на политическите партии в парламента и да бъде в състав от 25 души.

Също така комисията гласува да са необходими 100 заявления за откриване на секция за гласуване в чужбина, а не както досега – 40.

В началото на заседанието народните представители от ДБ и “Продължаваме Промяната” поискаха време да се запознаят с десетките предложения, направени между първо и второ четене, както и да се създаде работна група, за да се изчистят несъответствията, но идеята им не беше възприета.

От Министерски съвет се готвят да осигурят около 12 500 камери за видеонаблюдение, във връзка с изборния процес, досега не ги е имало, каза по време на заседанието председателят на правната комисия Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

Той уточни, че това му е било споделено от представители на правителството и добави, че записите представляват голям обем и може би ще се създаде проблем къде отива този масив информация.

През 2021 г. беше приета промяна в Изборния кодекс, според която Централната избирателна комисия определя условията и реда за видеонаблюдението на преброяването на гласовете в секционните избирателни комисии, а техническото осигуряване на видеонаблюдението се извършва от Министерския съвет.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини