На колко си години? Забранен въпрос в Дания за работа

Нищо гнило няма в Дания, що се отнася до търсенето на работа. Служителите, които кандидатстват по обяви, вече няма да са длъжни да обявяват възрастта си пред новия си работодател. Той пък няма право да ги пита. Това гласи ново законодателство в Дания. Документът бе приет през март, но влезе в сила от 1 юли.

Целта на новия закон е работодателите да не съдят за кандидатите по възрастта им, а по качествата им.

Министърът на заетостта на Дания Петер Хумелгаард се надява законът да даде на по-възрастните членове на пазара на труда по-добри условия при търсенето на работа. С този закон искаме да премахнем възможността на работодателите да филтрират кандидатурите на служителите само като гледат датите на раждане, преди да ги прочетат до края“, каза той.

Наскоро проведено проучване сочи, че броят на хората, които са били дискриминирани по възрастов признак, е намалял, въпреки че законът влезе в сила едва в петък, пише СЕГА.

В проучване на HK Privat – профсъюз, обединяващ около 100 000 работници от частния сектор, бе установено, че 17 процента от членовете му са били дискриминирани заради възрастта си. Подобно проучване, проведено миналата есен, показа 24 процента резултат по същия въпрос.

Равнището на безработицата и дългосрочната безработица сред хората на възраст 50-59 години е намаляло с 50 процента през последната година.

Четете още

Избор на редактора