Прекратяват концесията на порт „Росенец“

Парламентът прие и на второ четене промените в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. С измененията на практика се прекратява концесията на пристанище „Росенец“.

Преди това, в рамките на същото заседание, промените бяха одобрени на първо четене. Процедурата предизвика спорове в пленарната зала.

Възложените концесии за осъществяване на дейности в стратегически обекти от значение за националната сигурност, засягащи нефт и продукти от нефтен произход, произведени от суров нефт, с произход Русия или изнесени от Русия, на лица, попадащи в обхвата на европейски регламент относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, се прекратяват в едноседмичен срок, записаха на второ четене депутатите.

В двуседмичен срок от отнемане на концесията Министерството на транспорта и съобщенията поема оперативното управление на съоръжението, реши още парламентът. Този текст беше предложен от Хамид Хамид (ДПС) като редакционна поправка в пленарната зала и одобрен със 143 гласа „за“, 52 „против“ и 1 въздържал се.

Разпоредбите от законопроекта с направените редакционни промени бяха гласувани анблок и приети със 144 гласа „за“ и  52 „против“. В подкрепа на измененията на второ четене гласуваха от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ДПС. Против бяха от „Възраждане“ и „БСП за България“, а депутатите от „Има такъв народ“ не участваха в гласуването.

Отхвърлено беше предложението на Петър Петров („Възраждане“) прекратяването на концесията да се случи в четириседмичен, а не в едноседмичен срок.

От „Възраждане“ и „БСП за България“ възразиха срещу начина на приемане на законопроекта на две четения в едно заседание. От партията на Костадин Костадинов обявиха, че ще се обърнат към Конституционния съд, както са го направили и за референдума за запазване на българския лев.

Четете още

Избор на редактора