На 58 украинка роди в Бургас. Мечтала за второ 20 години

Петдесет и осемгодишната украинска бежанка Валерия Яроцкая роди здраво бебе в бургаската университетска болница „Дева Мария“.  В 10,57 часа днес малката Виктория с мерки 3 кг и 49 см проплака в ръцете на акушер-гинеколога д-р Сибел Татарова. Това съобщиха от пресцентъра на болницата.

Валерия Яроцкая е балерина, мечтала за второ дете повече от 20 години. Бременността, обаче, настъпва в разгара на войната в Украйна и превръща майката в бежанка, търсеща спокойствие за себе си и бъдещото си дете. С д-р Татарова се среща още с пристигането си в България през септември миналата година и избира да се довери на нейния професионализъм, предвид специфичността на състоянието си, разказаха от болницата.

В последните години има достатъчно информация за жени, забременели и родили на сходна възраст, така че случаят нито ме изненада, нито ме притесни, каза д-р Татарова. Приех пациентката като предизвикателство, с готовност да реагирам при всяко едно евентуално усложнение, което може да се появи. През цялото време тя бе стриктно проследявана с лабораторни изследвания, ехографски прегледи, в това число и доплерови изследвания- всичко, което може да покаже някакъв проблем. За щастие, Валерия бе изключително дисциплинирана, а бременността протече нормално, без отклонения, разказа лекарката.

Ще продължим да следим пациентката, тъй като някои усложнения настъпват след раждането, независимо че самото раждане е протекло нормално. В готовност сме да реагираме на отклонения на показателите ѝ във всеки един момент, обясни д-р Татарова.

Четете още

Избор на редактора