На 77 почина геронтологът на Путин

Един от водещите руски геронтолози, член на Руската академия на науките Владимир Хавинсон почина на 77-годишна възраст, съобщи The Moscow Times, позовавайки се на изявление на губернатора на Санкт Петербург. Ученият, когото медиите нарекоха „личен геронтолог“ на президента Владимир Путин, се занимаваше с проблемите на стареенето и удължаването на активния живот.

Той е патентовал 13 лекарства и 64 хранителни добавки на базата на пептиди, т.е. химически съединения от органичен произход, съставени от аминокиселини.

През 2017 г. Путин го награди с държавен орден за особени заслуги в медицината. По това време Хавинсон – позовавайки се на Библията и Книгата на рекордите на Гинес – обясни на петербургския сървър Фонтанка, че човешкият организъм може да живее до 120 години и определено поне до сто години. Французойката Жан Калман е доживяла 122 години, а рускинята Варвара Семенякова – 117 години, „така че 100 години е минимумът“, твърди ученият.

В припомненото интервю лекарят обеща на Путин още „поне 20 години“ активен живот и го нарече „модел за подражание“ с „отличен потенциал“. Според него медицината е трябвало да помогне за удължаване живота на държавните чиновници, тъй като според твърдението на Хавинсон никой не е в състояние да замени опитен лидер.

Четете още

Избор на редактора