На 79 почина „бащата“ на овцата Доли

Иън Уилмът, британският учен и ръководител на екипа, който през 1996 г. влезе в историята с първия клонинг на животно – овцата Доли, е починал на 79-годишна възраст, предадоха  Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се на съобщение на университета на Единбург, Шотландия.

Уилмът постави началото на глобална дискусия за етиката на клонирането, когато обяви, че неговият екип от университетския институт „Рослин“ е клонирал Доли, използвайки ядрото на клетка от възрастна овца.

Появата на Доли отбеляза първия път, когато генетично идентичен бозайник беше създаден от възрастна клетка и предизвика въпроси относно потенциалното клониране на хора.

Иън Уилмът по-късно се фокусира върху използването на техники за клониране за създаването на стволови клетки, които могат да се използват в регенеративната медицина, уточнява БТА.

„С днешната тъжна новина за кончината на Иън Уилмът науката загуби едно от известните си имена. Иън ръководи изследователския екип, който с Доли създаде първия клониран бозайник. Въпросното животно оказа силно положително въздействие върху начина, по който обществото се ангажира с науката и учените се ангажират с обществото“, каза директорът на института „Рослин“ Брус Уайтлоу.

Постигнатият успех под ръководството на Уилмът бележи напредък, който трансформира научното мислене по това време, казва Питър Матисън от университета на Единбург в съобщението, отдаващо почит към учения.

Методът на клониране, използван при Доли, беше възпроизведен през 2005 г. с кучета в Корея и през 2018 г. с маймуни в Китай, отбелязва Франс прес.

Засегнат от болестта на Паркинсон, Иън Уилмът от 2018 г. подкрепя изследванията върху невродегенеративното заболяване.

Четете още

Избор на редактора