На 92 години почина френската актриса Анук Еме

Френската актриса Анук Еме, звезда от филмите „Един мъж и една жена“, „Лола“ и „La Dolce Vita“, е починала на 17 юни в Париж на 92-годишна възраст, съобщи нейният агент за АФП.

Актрисата „почина тази сутрин“, заяви агентът Себастиан Перолат от агенция TimeArt. Мануела Папатакис, дъщерята на Анук Еме, също съобщи за смъртта ѝ, като изрази „огромна тъга“ в профила си в Instagram.
Анук Еме, която почина на 92-годишна възраст на 17 юни, омагьоса цяло поколение кинозрители с обречения си романс в касовия хит „Мъж и жена“ на Клод Льолуш, пише АФП.
Ролята ѝ на влюбена вдовица във филма от 1966 г., известен с мелодията си „chabadabada, chabadabada“, ѝ носи номинация за „Оскар“, „Златен глобус“ за най-добра актриса и влизане в Холивуд.
Елегантната изтънченост на Еме вече я е превърнала в звезда на такива европейски шедьоври като „La Dolce Vita“ (1960) и „8 1/2“ (1963) на Федерико Фелини, а в ролята на застаряващата шоугърлка в сърцераздирателния мюзикъл „Лола“ (1961) на Жак Деми тя е незабравима.
Фелини особено я почита, като казва, че „лицето ѝ притежава същата интригуваща чувственост като това на Грета Гарбо, Марлене Дитрих или Синди Кроуфърд.
„Анук Еме е представителка на онзи тип жени, които те притесняват до смърт“, казва той. Тази комбинация от „меланхолия и страст“ бележи голяма част от забележителната ѝ кариера, като през 1994 г. американският режисьор Робърт Олтман я извежда от пенсия, за да разпали старата искра с Марчело Мастрояни в прочутия „Pret a Porter“.

Четете още

Избор на редактора