Невиждано: Нигериец игра шах 60 часа нон-стоп

Силно повръщане, стомашна болка и силна умора. Това е само част от това, което трябваше да преживее нигерийският майстор по шахмат Тунде Онакоя, за да подобри световния рекорд на Гинес за най-дълъг шахматен маратон. И всичко това за една благородна кауза.

На емблематичния Таймс Скуеър в Ню Йорк, Онакоя преодоля физическия дискомфорт и умората, за да достигне невероятната граница от 60 часа на нон-стоп шах срещу Шон Мартинес в събота сутринта.

Предишният световен рекорд на Гинес от 56 часа и 9 минути беше поставен от Сюр Феркингстад и Халвард Флатебо в Хаугесун, Норвегия през 2018 г.

Гинес все още не е коментирал публично или потвърдил рекорда, процес, за който се твърди, че ще отнеме седмици, но шахматният маратон беше предаван на живо и привлече значително внимание от големи медии като CNN, New York Times, BBC и AP.

Родом от Лагос, Нигерия, Онакоя е основател на Chess in Slums Africa, организация с нестопанска цел, чиято цел е да използва шаха като инструмент за подпомагане на бедните деца да четат и пишат.

Това превърна 29-годишния младеж в модел за подражание за милиони в Африка, докато преследва целта да събере 1 милион долара за образование на деца в целия континент. Със стотици хиляди последователи в социалните медии, неговата благородна кауза привлече и световното внимание.

В събота благотворителната организация събра още 110 000 долара благодарение на шахматния маратон. „60 часа игра на шах, за да изпълним мечтите на милиони деца“, написа Онакоя в социалните медии.

Онакоя благодари на Мартинес , негов опонент за по-голямата част от почти тридневното събитие. Други шахматисти също се записаха и получиха шанс да играят срещу нигериеца.

Историческият подвиг беше наблюдаван от стотици нигерийци и фенове, които гледаха, танцуваха и се забавляваха с музика на място от първото движение в сряда. Те му предоставиха вода и ориз джолоф, едно от най-известните ястия в Западна Африка, според АП.

Според официалните правила на Гинес, Онакоя и неговият опонент можеха да правят петминутни почивки на всеки час или да изберат да ги групират заедно за по-дълга 30-минутна пауза на всеки шест часа.

Опитът се сблъска с някои препятствия по пътя. New York Post съобщи в петък, че Онакоя случайно е изпил кафе с мляко, въпреки че е имал непоносимост към лактоза, което го е разболяло, в допълнение към крайната умора.

Опитът за рекорд беше организиран от благотворителната организация The Gift of Chess, която се стреми да преобрази живота чрез шаха и има за цел да дари един милион шахматни комплекта в световен мащаб до 2030 г.

В най-населения град на Нигерия Лагос опитът беше проследен отблизо и излъчен на няколко места, според CNN. Онакоя беше поздравен и от президента на Нигерия.

Четете още

Избор на редактора