Непомнящи стигна безапелационно до мач за световната титла по шахмат

Руският гросмайстор Ян Непомнящи спечели безапелационно турнира на претендентите. Това му осигури за втори пореден път правото да играе с Магнус Карлсен за световната титла по шахмат.

В партия от 13-ия кръг на надпреварата в Мадрид Непомнящи завърши реми с белите фигури на 34-ия ход срещу унгареца Ричард Рапорт.

Руснакът има 9.0 точки актив и е недостижим на върха кръг преди края на състезанието. Втори със 7 точки е китаецът Лижън Дин.

Все още не е ясно обаче ще има ли мач за титлата. Отегченият от победи световен шампион Магнус Карлсен заяви вече, че няма да играе с победителя от турнира. Изключение щял да направи само ако това е 18-годишният Алиреза Фируджа.

В случай на отновмо заявен отказ на норвежеца, съгласно регламента, Непомнящи ще играе за титлата с шахматиста, който се класира втори в турнира на претендентите.

През 2021 руснакът отново спечели тази надпревара и получи шанса да се изправи срещу Карлсен за званието световен шампион. Норвежецът обаче го разби унизително на финала – 3,5:7,5.

Непомнящи гори от желание за мъст, но всичко е в ръцете на странния гений Карлсен.

Четете още

Избор на редактора