22.8 C
София
сряда, 28 септември, 2022

Непомнящи стигна безапелационно до мач за световната титла по шахмат

Руският гросмайстор Ян Непомнящи спечели безапелационно турнира на претендентите. Това му осигури за втори пореден път правото да играе с Магнус Карлсен за световната титла по шахмат.

В партия от 13-ия кръг на надпреварата в Мадрид Непомнящи завърши реми с белите фигури на 34-ия ход срещу унгареца Ричард Рапорт.

Руснакът има 9.0 точки актив и е недостижим на върха кръг преди края на състезанието. Втори със 7 точки е китаецът Лижън Дин.

Все още не е ясно обаче ще има ли мач за титлата. Отегченият от победи световен шампион Магнус Карлсен заяви вече, че няма да играе с победителя от турнира. Изключение щял да направи само ако това е 18-годишният Алиреза Фируджа.

В случай на отновмо заявен отказ на норвежеца, съгласно регламента, Непомнящи ще играе за титлата с шахматиста, който се класира втори в турнира на претендентите.

През 2021 руснакът отново спечели тази надпревара и получи шанса да се изправи срещу Карлсен за званието световен шампион. Норвежецът обаче го разби унизително на финала – 3,5:7,5.

Непомнящи гори от желание за мъст, но всичко е в ръцете на странния гений Карлсен.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини