Нетаняху и Мъск в кибуца, атакуван от Хамас

Израелският премиер Бенямин Нетаняху посети заедно с американския милиардер Илон Мъск кибуц, атакуван от бойци на „Хамас“ по време на нападението, извършено от тях срещу израелската територия на 7 октомври, предаде Франс прес.

Премиерът  и собственикът на компаниите „Екс“ и „Тесла“  бяха в кибуца Кфар Аза.

„Ние трябва да демилитаризираме Газа след унищожаването на „Хамас“ и да дерадикализираме палестинската територия“, заяви Нетаняху по време на разговор с Мъск, постнат в социалната мрежа „Екс“ след тяхната визита в кибуца.

Канцеларията на Нетаняху публикува кадри, на които се виждат двамата мъже да обикалят из развалините на атакувания кибуц.

„Ние трябва да възстановим Газа и се надявам да получа помощта на нашите арабски приятели за това“, заяви още Нетаняху на Мъск.

Той изрази надежда, че ще бъдат подновени дискусиите за нормализиране на отношенията между Израел и Саудитска Арабия и „ще се разшири кръгът на мира отвъд онова, което може човек да си представи“.

Израелският министър на комуникациите Шломо Кахри заяви същевременно, че е постигнато принципно споразумение за използването в Израел и в ивицата Газа на услугите за достъп до интернет чрез сателитната спътникова мрежа „Старлинк“, собственост на Мъск.

Сред разпространените от канцеларията изказвания на Нетаняху пред Мъск няма нищо, свързано с обвиненията за антисемитизъм в социалната мрежа „Екс“.

Израелското президентство беше съобщило, че Мъск трябва да обсъжда с президента на Израел Ицхак Херцог нуждата да се действа в борбата с онлайн антисемизизма, но съдържанието на тази среща не бе направено обществено достояние.

На срещата Херцог е трябвало да бъде придружен от представители на семейства на заложници на „Хамас“.

Мъск е под огъня на критиките за разпространението на думи на омраза в „Екс“, откакто той пое контрола над социалната мрежа през октомври 2022 г.

Белият дом обвини Мъск в средата на месеца в „отвратително насърчаване на антисемитската и расистка омраза“.

В съобщение в „Екс“ Мъск одобряваше и конспиративна теория, според която евреите имали таен план, за да насърчат незаконната имиграция в западните страни, за да отслабят бялото мнозинство там.

През септември Нетаняху се срещна с Мъск в Сан Франциско. „Надявам се, че бъдете способен да сложите край на антисемитизма или да го накарате да отстъпи колкото е възможно повече в границите на свободата на словото“, заяви тогава Нетаняху на милиардера.

Четете още

Избор на редактора