Нетаняху към САЩ: Нашата война е и ваша война

Израелският премиер Бенямин Нетаняху призова хората в САЩ да възприемат войната на Израел срещу ислямистката организация „Хамас“ и като тяхна война, предаде ДПА.

„Това не е само нашата война, това е и вашата война“, заяви Нетаняху в интервю, излъчено снощи в САЩ. „Това е битка на цивилизацията срещу варварството“, каза той пред Си Ен Ен. Ако Израел не спечели войната, напастта ще се разпространи извън Близкия изток и след това ще зарази Европа и САЩ. „Вие ще сте следващите“, добави израелският премиер.

Нетаняху отново отхвърли засилващите се международни критики заради големия брой цивилни, убити в Газа по време на войната. „Израел се сражава в съответствие с международното право“, заяви той. „Израелската армия върши образцова работа, като се опитва да сведе до минимум цивилните жертви“, добави Нетаняху.

Всеки загубен цивилен живот е трагедия, каза той, но обвини „Хамас“, че не позволява на хората да напускат зоната на войната, „понякога под дулото на оръжие“.

„Хамас“ стреля по безопасната зона и по безопасния коридор, който създадохме… за да попречат на палестинците да напуснат опасната зона. Групировката разполага ракети в училищата, болниците, има тунели под детски легла“, каза Нетаняху.

Международната общност не трябва да оказва морална подкрепа на злото, заяви още израелският премиер.

Четете още

Избор на редактора