Нетаняху: Няма да спрем, ще се бием

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че войната в ивицата Газа срещу палестинското ислямистко движение „Хамас“ далеч не е приключила, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Нетаняху каза това на среща с депутатите от своята партия „Ликуд“, след като посети днес крайбрежната палестинска територия, предава БТА.

„Няма да спрем. Ще продължим да се бием и ще повишим интензивността на сраженията през следващите дни. Битката ще отнеме много време и не е близо до приключване“, обобщи позицията си израелският премиер.

Нетаняху определи като фалшиви медийни спекулации твърденията, че Израел може да обяви прекратяване на огъня с „Хамас“.

Според публикувани днес разчети на израелското министерство на финансите войната ще продължи поне до края на февруари следващата година. Това ще струва още най-малко 50 милиарда шекела (14 милиарда долара) и почти ще утрои бюджетния дефицит на Израел – от целевото равнище от 2,25 процента до 5,9 процента от брутния вътрешен продукт, съобщи Ройтерс.

Израелският премиер говори в обстановка на засилващи се международни призиви за примирие по хуманитарни причини на фона на критичната ситуация в ивицата Газа.

Без военен натиск Израел няма да успее да освободи оставащите в палестинската територия заложници, изтъкна Нетаняху, аргументирайки отказа си да се съгласи на прекратяване на огъня.

По последни данни от днес на властите в контролираната от „Хамас“ ивица Газа при израелски атаки са били убити близо 20 700 души, предаде още Ройтерс.

Израел започна да нанася удари в крайбрежната палестинска територия на 7 октомври – деня, когато бе атакуван от ислямисткото движение. Бойци на „Хамас“ убиха в Израел около 1140 души и отведоха в Газа приблизително 240 като заложници.

Смята се, че в плен на палестинското ислямистко движение остават 129 човека.

Министерството на здравеопазването на Газа обяви днес, че по последна информация при израелски удари от началото на войната са били убити общо 20 674 човека.

54 536 души са били ранени. Само през последните 24 часа са били убити 250 и ранени 500 човека, се казва в изявлението. Тези данни не са проверени по независим път.

Ройтерс обаче определя изминалата нощ като една от най-кървавите от началото на войната.

Четете още

Избор на редактора