Нечувано! Сенегал има две първи дами

В самия край на кандидатпрезидентската си кампания новоизбраният сенегалски президент Басиру Диомайе Файе се качи на трибуната, като държеше за ръце двете си съпруги – Мари и Абса, нещо, което никога досега не се е случвало в Сенегал, посочва Франс прес.

Аплодиран от хиляди ликуващи поддръжници, кандидатът на опозицията реши да покаже открито че има повече от една брачна партньорка преди триумфалната му победа на първия тур на изборите с 54,28 процента от гласовете. Полигамията (многобрачие) е традиционна и религиозна практика, здраво вкоренена в сенегалската култура, отбелязва АФП.

Мари Кхоне, първата му съпруга, за която е женен от 15 години и от която има четири деца, е от неговото село. За втората си съпруга, Абса, Файе се жени преди малко повече от година, уточнява БТА.

Полигамията отдавна е спорен въпрос в Сенегал, където има преобладаващо мюсюлманско население, но публичната поява на Файе, заобиколен от двете си съпруги, отново постави темата в центъра на дебата в медиите, социалните мрежи и сред обикновените хора, предизвиквайки разнопосочни реакции.

Известната социоложка Фату Соу Сар написа в социалната мрежа „Екс“, че „полигамията, моногамията и полиандрията са брачни модели, определени от историята на всеки народ“, преди бързо да публикува друго съобщение в същата социална мрежа: „Най-дълбоката ми мисъл е, че Западът няма легитимност да съди нашите култури“.

Много жени в Сенегал обаче са против тази практика, която смятат за лицемерна и несправедлива спрямо тях. Комисията на ООН за правата на човека постанови в доклад, публикуван през 2022 г., че полигамията дискриминира жените и трябва да бъде изкоренена, посочва АФП.

Една от водещите  фигури в литературния живот на Сенегал, Мариама Ба, е била остър критик на полигамията още в известния си роман „Едно толкова дълго писмо“, публикуван през 1979 г.

В него тя описва болката и самотата на омъжена жена след втория брак на съпруга ѝ с много по-млада жена, и как е принудена да приеме този съюз – трудна ситуация, която преживяват много сенегалски жени.

Според бившата министърка на културата и преподавателка по история Пенда Мбоу, новата ситуация в президентския дворец „е напълно безпрецедентна. Досега е имало само една първа дама. Това означава, че целият протокол трябва да бъде преразгледан“.

Полигамията е широко разпространена особено в селските райони Сенегал и е възприета от много сенегалци, които обикновено я приемат като начин за разширяване на семейството си. Мюсюлманската религия също така позволява на един мъж да има до четири съпруги, ако разполага със средства за това.

В такива случаи ислямът предвижда редуване на различните съпруги в изпълнението на съпружеските им задължения на равни интервали, които може да варират от два до три дни, отбелязва АФП.

Четете още

Избор на редактора