Нидерландия кандиса да ни пусне в Шенген

„България отговаря на поставените условия за присъединяване към Шенген и следователно можем да се съгласим с решение, което води до пълноправното й членство“, се казва в позиция на правителството на Нидерландия, с която БНР разполага.

От нидерландския кабинет обаче подчертават, че мониторингът след присъединяването е желателен както за управлението на границите, така и за върховенството на закона.

От правителството препоръчват да се прилага регламента по Шенген, който предвижда мисия за пълна оценка в рамките на една година от присъединяването ни към пространството за свободно движение. След това България, както и други държави членки, ще бъде периодично оценявана, се казва още в решението.

По отношение на върховенството на закона, наблюдението ще се извършва в контекста на годишния доклад на Комисията за върховенството на закона, добавят още от правителството.

Според източник на БНР, решението на правителството на Нидерландия да свали ветото си върху присъединяването на България към Шенген може да се окаже окончателно, тъй като то е само информативно за парламента на кралството и не е задължително да бъде гласувано от него.

Същевременно, теоретично е възможно парламентът да изрази несъгласие, поясниха източниците на БНР.

Нидерландия се съгласи България да се присъедини към европейската Шенгенска зона, най-голямата зона без паспорти в света, съобщи нидерландското министерство на правосъдието, слагайки край на дългогодишното противопоставяне на страната на този ход, съобщава и агенция Ройтерс. Според нидерландската преса новината идва от писмо на държавния секретар по въпросите на убежището и миграцията Ерик ван дер Бург до Камарата на представителите.

По-рано днес премиерът Денков обяви, че до края на деня може да се очакват положителни новини за ветото на Нидерландия за присъединяването на България към Шенген.

Четете още

Избор на редактора