Нидерландия ще настанява бежанци на круизни кораби

Нидерландия планира да настанява пристигащите в страната бежанци на круизни кораби.  Това е намерение, което неправителствени организации определиха като абсурдно и даже незаконно.

Правителството в Хага обяви, че вече е наело три големи кораба, за да се справи с претъпканите бежански центрове. Един от корабите предстои да хвърли котва във Велсен, провинция Северна Холандия. Кабинетът обаче не успява да намери други желаещи пристанища да подслонят бежански кораби. Още в началото на войната като временно решение бе нает един круизен кораб, в който бяха настанени 1500 украинци. Властите търсят начин да осигурят свободно движение на бежанците от и към корабите, за да избегнат обвиненията, че хората на борда са незаконно задържани от държавата.

Нидерландия няма място в бежанските си центрове заради големия поток от украински бежанци. Сега някои хора трябва да спят на тревата пред бежанския център в Тер Апел например, като правителството предупреди, че вероятно няма да може да намери решение в близките 2 седмици.

От септември нататък на круизни кораби могат да бъдат настанени около 3000 души, предвижда одобрен тази седмица план на правителството. Той предизвика брожения сред неправителствените организации и защото кабинетът в Хага смята да настанява на корабите не украинци, а хора от други държави. От началото на войната около 60 000 украинци са намерили подслон в Нидерландия. Между 15 и 40 хиляди от тях вече имат регистрация и би следвало да се настанят в обикновени жилища.

Подобна идея преди две години имаха и властите във Великобритания, които смятаха да настаняват бежанци на излезли от употреба фериботи, закотвени в близост до брега. Разходите обаче се оказаха твърде високи, припомня „Гардиън“.

Четете още

Избор на редактора