Никита Михалков пребори ковида и излиза на сцената в пиесата „12“

Режисьорът и председател на Съюза на руските кинематографисти Никита Михалков съобщи след изписването си от болницата, където лежа с предизвикана от COVID-19 бронхопневмония, че се готви да излезе отново на театралната сцена.

77-годишният носител на „Оскар“ обяви това в своя канал „Бесогон“ в социалната мрежа Telegram. Той ще играе в спектакъла „12“ в Московския академичен театър на сатирата.

„На 6 и 7 февруари ние с моите колеги от Центъра за театър и кино ще излезем на сцената на Театъра на сатирата в спектакъла „12“. Това е актуална история. И не без причина мотото на нашия спектакъл е „Един за всички, всички за един“, пише Михалков, който е и режисьор на спектакъла.

Пиесата е създадена по едноименния негов филм за дванадесет съдебни заседатели, които трябва да решат дали Умар, 18-годишен чеченски младеж, заподозрян в убийството на приемния си баща, руски офицер, е виновен.

Всички доказателства са срещу обвиняемия, а единадесет от дванадесетте, събрали се във физкултурния салон на училището, са готови бързо да осъдят младежа.

Но един от съдебните заседатели е сигурен, че не всичко е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед, и убеждава колегите си да разгледат случая по-внимателно.

„12“ е руска версия на филмовата класика „12 разгневени мъже“ на Сидни Лъмет, а първоосновата – пиесата на Реджиналд Роуз под заглавието „12-те гневни“ от няколко сезона се играе с успех на сцената на столичния театър „Възраждане“.

През декември 2022 г. Михалков беше въведен в санкционния списък на Европейския съюз във връзка с позицията му към войната в Украйна. Той изказа публично своите предположение защо е попаднал там по следния начин:

„В продължение на 10 години системно говорех за възраждащия се страшен нацизъм в много любимата за мен страна Украйна и за зверското бандеровско отношение към хората“.

Четете още

Избор на редактора