Никола Шмит е кандидатът на ПЕС за шеф на ЕК

Никола Шмит бе избран за общ кандидат за председател на Европейската комисия на Партията на европейските социалисти (ПЕС) за предстоящия евровот. Това се случи днес на конгрес на ПЕС в италианската столица Рим.

Когато говорим за Европа като проект за мир, това не се разбира от голяма част от младото поколение, посочи Шмит. Той отбеляза, че войната на Русия в Украйна е променила и повлияла на възприятията за мир. „Без сигурност, няма нищо“, изтъкна той. По думите му това не е важно само заради Украйна, но и за запазването на демокрацията.

Смъртта на Алексей Навални ни напомня за тези , които продължават да се борят с огромен кураж за свободата на Русия, отбеляза Шмит.

Случващото се в Газа е човешка трагедия. Това, което се случи миналата година, не може и не трябва да се забравя, каза още Шмит.

Сергей Станишев изрази своята подкрепа за кандидатурата на кандидата на ПЕС за председател на ЕК – Никола Шмит.  Попитан как може да се активизира левият вот на предстоящите европейски избори, Станишев посочи, че трябват усилия за обединение, обща листа, която е авторитетна и може да събуди проевропейска енергия.

На конгреса на ПЕС присъства и Кристиан Вигенин. Той заяви пред журналисти, че кандидатурата на Никола Шмит е подкрепена от БСП. Това е един от най-успешните еврокомисари, разпознаваемо лице на европейската социалдемокрация, каза Вигенин. Относно евроизборите Вигенин заяви, че не е говорено за листи.

Четете още

Избор на редактора