Нинова зове: Генчовска да отмени гонката, Радев да уволни шефа на ДАНС

Президентът незабавно да уволни шефа на ДАНС, а Народното събрание да вземе отговорно решение – външният министър да отмени нотата за изгонването на 70-те руски дипломати. Това призова от парламентарната трибуна Корнелия Нинова.

Вицепремиерът в оставка предложи още да се направи точен преглед за колко от нарочените за изгонване лица от руската амбасада у нас има доказателства за шпионска дейност. Всички останали – да се извадят от списъка. Според Нинова така ще се възстанови международното право и ще се преодолее „страшната пропаст, към която държавата ни се е запътила“.

Нинова напомни на депутатите, че ако България прекрати дипломатическите си отношения с Русия, ще се нареди в един списък наред с Папуа Нова Гвинея, Суринам, Грузия и Украйна, където се води война. Според лидера на левицата нито един от големите опоненти на Русия не си е позволил това.

Корнелия Нинова каза още, че била силно изненадана от изказването на Бойко Борисов днес, че ГЕРБ подкрепя правителството и го призовава да не прави крачка назад по отношение на ултиматума от Митрофанова. Нинова припомни своя парламентарна реч от 2018 г., когато гръмна скандалът „Скрипал“. Тогава, въпреки различията с Борисов, го убедила да вземат национално отговорно решение и руски дипломати не са били изгонени.

Четете още

Избор на редактора