Нинова: Кабинетът си служи с фалшиви новини

Правителството внася дезинформация и си служи с фалшиви новини. Това каза на брифинг в централата на БСП лидерът на партията Корнелия Нинова във връзка с приемането на България в Шенген и ангажиментите за прием на бежанци.

Нинова съобщи, че днес е било проведено първото заседание на Изпълнителното бюро, на което основната тема, която е била дискутирана е присъединяването на България към Шенген по въздух и море.

Припомняме, че на 30 декември Съветът на ЕС потвърди късно вечерта, че България и Румъния ще се присъединят към Шенгенското пространство, започвайки от въздушните и морските граници.

Нинова представи Протокол към решението на Съвета на ЕС, според който, страната ни е поела ангажимент за „незабавно обратно приемане на всички кандидати за убежище, за които България и Румъния носят отговорност“.

Тя заяви, че правителството е излъгало и е поет такъв ангажимент за незабавно обратно приемане на всички кандидати за убежище, на които България и Румъния носят отговорност, без никакво право на мнение по отношение на броя на хората, които ще дойдат тук. „Става въпрос за неограничен брой“, добави Нинова.

Заслужаваме пълноправно членство по въздух, вода и суша в Шенген. Това, което направи правителството, оценяваме като отстъпление от тази позиция, като предателство на националния интерес, посочи Нинова.

Нинова припомни позицията на БСП, според която България е изпълнила условията за присъединяване пълноценно. Ние сме пълноправен член на ЕС, не бива да се гледа на нас като на втора ръка хора или втора ръка държава, заслужаваме пълноправно членство по въздух, вода и суша, добави лидерът на левицата.

По думите ѝ това, което е направило правителството на ГЕРБ, „Продължаваме промяната – Демократична България“ с подкрепата на ДПС е „отстъпление от тази позиция“, „предателство на националния интерес“ и в ущърб на националната сигурност на страната.

Четете още

Избор на редактора