17.1 C
София
петък, 30 септември, 2022

За Северна Македония: Радев пак атакува Петков, Нинова отвръща на удара

Казусът „Северна Македония“ наля масло в огъня между Румен Радев и Корнелия Нинова. Навръх рождения си ден президентът критикува правителството, а думите му скоростно разгневиха вицепремиера и министър на икономиката.

Кабинетът не успя да изготви българско предложение, а сега внася френско и при това хвърля цялата отговорност върху Народното събрание, без да заяви собствена позиция. Не може министър-председателят да внася чуждо предложение без свое мнение. Той не е куриер, а премиер“, заяви Румен Радев по повод внесеното от Кирил Петков в Комисията по външна политика френско предложение за започване на преговори на РСМ за ЕС.

Държавният глава коментира, че френското предложение „е стъпка в правилната посока, но остават редица въпроси, които трябва да бъдат изяснени преди да се вдигне ветото“. Според Радев искането за включването на българите в Конституцията на РСМ трябва задължително да стане преди началото на преговорите. Президентът очаква правителството да изготви ясни механизми и критерии за изкореняване на дебългаризацията, на кражбата и фалшификацията на българската история, на езика на омразата, както и за възстановяването на паметниците и знаците на българщината в тези земи и реабилитацията на жертвите. 

Критиките на Радев редизвикаха незабавната ответна реакция на Корнелия Нинова. “Г-н президент, да се използва родолюбието на българите за трупане на личен рейтинг е подлост. Г-н президент, спрете да спекулирате с темата Македония! Призовавате правителството да разсее всички съмнения, че може да вдигне ветото над РСМ. Съмненията ги внушавате вие. Кабинетът не веднъж заяви: Няма да сваляме ветото. Единственият орган, който може да се произнася е парламентът“, написа тя в профила си във фейсбук.

Нинова защитава и решението на Министерски съвет да прехвърли “горещия картоф” към НС, с това че парламентът е ратифицирал договора с Република Северна Македония и никой друг орган не можел да го променя. Соцлидерката  допълва, че това е най-висшият орган и в него всичко било публично и прозрачно. „Г-н президент, искате ли да върнем модела Борисов, когато той взимаше еднолично решения и за него парламентът беше едно нищо“, попита през социалната мрежа Корнелия Нинова. Тя отхвърля и твърденията, че се заобикалял Консултативния съвет по национална сигурност при президента, който все пак имал само консултативна функция.

“Ако на Европейския съвет другата седмица заявим – Не, ще излезете ли да се извините, че лъгахте? Да използваш истинското родолюбиво чувство на българите, за да си правиш политически пиар и да трупаш личен рейтинг е подлост.
И господин президент, когато заявявате- те политиците да направят това, те политиците да не правят онова, не забравяйте, че вие също сте политик, при това един от първите в държавата”, написа още Нинова.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини