БСП отлага решението за мандата за сряда

„Вероятно в сряда ще стане ясно какво прави БСП с третия мандат за правителство, каза председателят на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова в предаването „Неделя 150″ на БНР. – Няма да злоупотребяваме, ако видим, че няма възможност за правителство, естествено, ще върнем мандата, но ще опитаме до последно да видим какво може да се направи.“

Тя припомни, че утре и във вторник БСП свиква своите колективни органи, за да решат какво правят с третия мандат. Положихме всички усилия по главното – по програмата се съгласихме, но една от партиите се оттегли и трябва в следващите два дни колективните ни органи да решат продължаваме ли усилията или връщаме мандата, отбеляза Нинова.

Лидерът на партията посочи, че след заседанието на Националния съвет във вторник, на БСП ще им трябва малко време, за да се срещнат с „Демократична България“ (ДБ) и „Продължаваме Промяната“ (ПП) и вероятно в сряда ще стане ясно какво се случва с третия мандат.

„Категорично искахме да съставим правителство и подходихме по правилния, политическия, отговорния начин – първо постигане на съгласие по програма, преди да се говори за постове, каза Нинова. – През цялото време, в което ние се държахме отговорно, някой си е правил сметки за постове за министри.“

Тя гарантира, че по време на преговорите за съставяне на правителство до този момент не са обсъждали министри.

„За министерски кресла, дали да участва „Има такъв народ“ (ИТН), дали да не участва, не сме водили разговори“, посочи тя.

По повод на заявеното от нея в друго интервю, че Асен Василев е обсъждан за премиер, Нинова каза, че трите партии, преди да покани на разговори ИТН, са заявили, че е разумно, нормално, морално, политически първата партия да излъчи премиер. Обединихме се около това трите партии. Когато попитахме ПП кой е техният кандидат за премиер, те заявиха, че кандидатът им е Асен Василев, отбеляза Нинова.

На въпрос дали БСП ще държи мандата до 15 август, за да бъде избран нов председател на КЕВР, Корнелия Нинова коментира, че това решение е било взето с ръководствата на парламентарните групи на четирите партии, с които до онзи момент преговаряха.

„Без председател на КЕВР този орган може да блокира, не може да определя цени на газ, парно, вода“, посочи Нинова. – След като се случи онзи разговор с ДБ и оттеглянето на ИТН, към момента не мога да кажа как ще процедираме по избора на председател на КЕВР.“

Четете още

Избор на редактора