Нинова: Радев да не ходи на клетвата в КС

БСП подготвя жалба до Конституционния съд заради новоизбраните конституционни съдии, потвърди лидерът на партията Корнелия Нинова в предаването „Тази сутрин“ по bTV. Тя призова президента Румен Радев да не отива на клетвата им.

„Бих казала на президента Радев да не отива на клетвата. Ако държи на това, че и промяната в Конституцията не е както трябва, и изборът на конституционни съдии не е както трябва, нека да го покаже с действия“, каза Корнелия Нинова. Ние, каквото можем по закон го правим – ще обжалваме, това е възможността за една опозиция, добави тя.

Според нея така ще последва нова процедура. „Имаме такъв опит от предишния път“, отбеляза лидерът на БСП. Ако действат както до сега – изборът да  е предрешен предварително, няма смисъл БСП да издига кандидатура, каза тя в отговор на въпрос дали биха издигнали свой кандидат за конституционен съдия.

Нарушаването на Конституцията и законите на страната вече не прави впечатление на никого, освен на нас, каза лидерът на БСП. Според Нинова професионалните качества и на Десислава Атанасова, и на Борислав Белазелков са недостатъчни за постовете, на които са били изпратени.

„Освен това ще изпълняват политически поръчки, в това съм убедена – вместо да пазят Конституцията, ще пазят гърба на Бойко Борисов, Христо Иванов, Кирил Петков и т.н. Това са политически кандидатури, не биваше да се случва по този начин“, подчерта тя.

Корнелия Нинова коментира и предстоящите избори за членове на Европейския парламент през юни. „Успех за партията на евроизботире не е бройката, успех ще бъде да изпратим хора, които са проевропейски настроени в Европа, където се защитава национален интерес“, отбеляза тя.

В събота БСП проведе заседание на Националния съвет на партията, на което даде начало на организационната и политическата подготовка за европейските избори.

Четете още

Избор на редактора