Нинова: Спряхме оръжия за Украйна, президентът да си каже

Президентът Румен Радев ме призова да обясня как така снабдяваме Украйна с оръжие. Ще удовлетворя този негов призив. Той говори за лъжи, но ще ви представя истината с пълното досие за сделка за оръжие между Афганистан и Украйна, за да видите какво петно се хвърля върху президентската институция. Това заяви на извънредна пресконференция вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

По думите ѝ в основата на всичко стои главният секретар на президентството Димитър Стоянов.

Преди няколко дни Стоянов публикува част от документ, в който пише, че оръжейна пратка пренасочва крайната си дестинация от Ислямска република Афганистан към Украйна. Той не уточни за чие разпореждане става въпрос и дали извадката е от документ на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение, която е на подчинение на Корнелия Нинова.

Само тази комисия има право да разрешава експорта на стоки с двойна употреба.

Нинова представи докладна записка от главния директор на ВМЗ-Сопот до Съвета на директорите на ВМЗ-Сопот. В нея става въпрос за сделка и доставка, сключена през 2021 г. по време на служебното правителство на Стефан Янев. С документа главният директор настоява да бъде променена датата и доставката – да се прехвърли през 2022 г. за Украйна, вместо за Афганистан.

Вицепремиерът извади и документ от Съвета на директорите, който одобрява тази докладна. Така същият този Съвет подава документи в междуведомствената комисия за оръжия.

Корнелия Нинова уточни, че от Комисията отказват да издадат разрешение, а тя като принципал на държавните дружества е наредила смяна на изпълнителния директор и Съвета на директорите на ВМЗ-Сопот заради скандала.

По думите ѝ освободеният директор на ВМЗ-Сопот, предприел тази сделка, бил назначен на длъжността от ГЕРБ през 2015 г. Съветът на директорите в дружеството пък бил назначен от служебния министър на икономиката Даниела Везиева през ноември 2021 г.

„Това, което трябваше да направим, го направихме. Спряхме сделката и бордът е уволнен. Сега питам президента – как ще изчисти това петно, което бе лепнато от главния му секретар Димитър Стоянов? Той злепостави президента и служебния кабинет в търговията с оръжия за Украйна“, коментира Корнелия Нинова.

Вицепремиерът бе категорична, че държавата си е свършила работата и е защитила националния суверенитет.

От бившето ръководство на ВМЗ-Сопот реагираха на думите на Нинова, представяйки своята позиция. Те твърдят че пренасочването на въпросната доставка на оръжия е станало по времето, когато Нинова вече е била министър и вицепремиер.

„Искането за пренасочване на изделията за Украйна дойде във ВМЗ на 28 януари 2022 г. Същото ясно се вижда от документа, който министър Нинова представи на медиите днес. Така че тук е първата голяма манипулация направена от Корнелия Нинова – Украйна се появява като дестинация, когато тя е министър, а не по времето на Служебното правителство“, твърдят Иван Гецов (изпълнителен директор на „ВМЗ“ ЕАД 2015 – 2022 г.) и Никола Стоянов (председател на Съвета на директорите на „ВМЗ“ ЕАД 2021 – 2022 г.).

Четете още

Избор на редактора