4.3 C
София
неделя, 27 ноември, 2022

“Нисан” продава бизнеса си в Русия за 1 евро

Активите на японския производител на автомобили “Нисан” (Nissan) в Русия ще преминат във владение на руската държава, съобщи руското министерство на търговията, цитирано от Ройтерс.

Продажбата, която е на символична цена, според запознат източник, включва производствен и изследователски комплекс в Санкт Петербург, както и търговско представителство в Москва, посочва министерството.

Японската компания си запазва опцията да изкупи обратно активите до шест години.

“Nissan Manufacturing Rus прехвърля активите си на държавата – сделка от голямо значение за индустрията”, каза министърът на промишлеността и търговията на Русия Денис Мантуров в изявление във вторник.

“Нисан” ще прехвърли бизнеса си в Русия на държавната компания “НАМИ” (NAMI) срещу 1 евро (0.97 долара), съобщиха от компанията. Очаква се да загуби от около 100 милиарда йени (687 милиона долара).

Продажбата ще включва автомобилния завод и изследователските съоръжения на “Нисан” в Санкт Петербург, както и неговия център за продажби и маркетинг в Москва.

Японският производител на автомобили спря производството в завода си в Санкт Петербург през март 2022 г. заради прекъсване на веригата за доставки и започването на войната на Русия в Украйна.

Оттогава компанията и нейното местно звено наблюдават ситуацията. Поради липсата на перспектива “Нисан” взима решението да излезе от руския пазар, се казва в съобщение на компанията.

“Митцубиши” (Mitsubishi Motors) също обмисля да напусне Русия, съобщи вестник “Никей” (Nikkei) цитиран от “Ройтерс”. Говорител на японската компания каза, че още не е взето окончателно решение.

Сделката бележи поредното напускане на голяма компания, откакто Русия изпрати стотици хиляди войници в Украйна през февруари и отразява хода на нейния партньор в алианса “Рено” (Renault). Френската компания продаде мажоритарния си дял в руския автомобилен производител “АвтоВАЗ” на руски инвеститор през май за 1 рубла (0.0157 долара).

През 2021 г. “Нисан” е продала 53 000 автомобила в Русия.

Френската компания “Рено”, която притежава 43 процента от “Нисан”, изчисли, че решението на японския му партньор ще намали нетния му доход за втората половина на 2022 г. със 331 милиона евро.

След нахлуването на Русия в Украйна десетки компании съобщиха за спиране на работа, включително производителите на автомобили. Ford, General Motors, Porsche, Suzuki, Volkswagen и Volvo. Ferrari, Lamborghini и Jaguar Land Rover, решиха да спрат износа си за Русия.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини