Новата математическа гимназия във Варна – с игрище на покрива

Новият кампус на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ ще бъде с пет сгради с външна и вътрешна топла връзка, чийто покриви ще бъдат използвани за соларно стопанство, осигуряващо алтернативна електроенергия, и със спортни бази.

Това предвижда идейната концепция, разработена от архитектурно студио от австрийския град Грац, собственост на инж. Роджър Ривър.

Проектът е по поръчка на ръководството на училището и на фондация „Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ и предстои да бъде дарен на Община Варна.

„Амбицията ни да изградим нова сграда на Математическата гимназия не е от вчера. Работихме много упорито през годините за осигуряване на терен и финансиране. През 2019 г., по мое предложение, Министерския съвет прехвърли на общината терен от 14 дка в зоната на техникумите, който обединихме с друг терен и осигурихме необходимата площ, за да може да стартира изработването на проект за новия дом на гимназията“, каза кметът на Варна Иван Портних.

Генералната идея е да бъдат изградени пет по-малки сгради, които да бъдат разположени в парк, с външна и подземна топла връзка помежду си. Плоските покриви ще бъдат използвани като градини и за поставяне на фотоволтаици.

На покрива на най-голямата сграда ще има открито игрище. Предвидено е още да има различни зони за спорт, които ще могат да се ползват и от живещите в района. Ще има помещения за хранене и библиотека.

Още по темата

Избор на редактора