Нова година като през соца показват в Букурещ

Нова година като през соца пресъздаде Асоциацията на Музея на играчките в Букурещ. В специално обособено помещение в рамките на така нареченото “Арт Сафари” (Art Safari) в Двореца Дачия-Румъния на улица “Липскани” 18-20 в стария център на румънската столица родителите имат възможност да направят емоционално пътешествие в миналото, а децата да открият играчки, шейни и кънки, с които са се забавлявали техните майки и бащи по време на зимните празници, както и стари декорации, с които са украсявали елхата.

“Отне ни около две седмици да подредим изложбата. В 24 рамки сме поставили стари коледни картички, пощенски картички, телеграми и календари. Успяхме да намерим даже и елха като от нашето детство, по-рядка, с по-малко клони. Украсихме я като едно време – с топки и гирлянди, използвахме прежда за имитация на сняг”, разказва за БТА Михаил Думитру, един от двигателите на Асоциацията на Музея на играчките.

Той връща лентата на времето назад и си спомня как по времето на социализма Дядо Коледа или “Мош Крачун”, както е известен в Румъния, е бил забранен.

“Не знам как е било в България, вероятно доста подобно на това, което е било в Румъния. У нас празникът Коледа не се празнуваше официално. През 1948 г. Мош Крачун (Дядо Коледа) бе заменен от Мош Джерила (Дядо Мраз), а коледното дърво стана зимно дърво”, обяснява Михаил Думитру.

Той и председателят на Асоциацията на Музея на играчките в Букурещ, инженерът Кристиан Думитру, са направили над 200 изложби в Румъния. Предметите, които са събирали, са от последните 40 години и са предимно румънски.

Арт Сафари е най-големият организатор на изложби в Източна Европа. Чрез национално и международно сътрудничество с престижни музеи, като „Виктория и Албърт“ в Лондон, както и с частни колекционери, представя разнообразна програма, включваща румънско, съвременно и свръхмодерно изкуство.

Четете още

Избор на редактора