Нова находка в античния град Хераклея Синтика

Голяма мраморна статуя, чиято височина е над човешки ръст, откриха археолозите при проучвания в античния град Хераклея Синтика край Петрич, съобщи пред медиите ръководителят на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински. Статуята е на божество и е много добре запазена, допълни той.

Проф. Вагалински посочи, че находката е открита в подземния канал на града Клоака Максима и учените не са очаквали да намерят нещо там.

В този район, където е големият канал, основната ми грижа е как да запазим античните градежи, които сме разкрили преди шест години, посочи той. По думите  на проф. Вагалински този участък е частен и общината не може да проведе трайна консервация и реставрация като в общинския парцел. Тези строежи и стени, които са частен имот, ерозират. Именно поради тази причина са решили да отворят решетките на канала, които са сложили за безопасност и да проверят какво е състоянието му. Почиствайки много внимателно, за да установим какво е състоянието на стените, се видя мрамор, разказа проф. Вагалински. След като са продължили с почистването, започнала да се очертава и статуята.

В момента се работи по пълното разкриване на фигурата. След това тя ще бъде извадена и занесена в Историческия музей в Петрич, каза ръководителят на разкопките. Проф. Людмил Вагалински обясни, че най-вероятно тогавашните жители на Хераклея Синтика са прибрали статуята в канала, защото тя е била подпряна до стената. Този сезон разкопките е античния град ще продължат между три и четири месеца, посочи още той./ БТА

Четете още

Избор на редактора