22.9 C
София
понеделник, 26 септември, 2022

Новият подвариант на Омикрон вече е у нас

Седем проби с подварианта ВА.5 на варианта Омикрон на КОВИД-19 са установени в София и в Кюстендил. Тествани са 88 пациенти в периода 5 май – 3 юни, съобщават от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Пробите са изпратени от 13 различни лечебни заведения от 16 области на страната. При всички е установен вирусният вариант Омикрон. През май два подварианта на Омикрон – BA.4 и BA.5, бяха обявени от СЗО и ECDC за „варианти, будещи безпокойство“.

Подвариантите на Омикрон BA.4 и BA.5 са установени за първи път в Южна Африка, съответно през януари и февруари, а към момента вече са доминиращи там.

За последната седмица е регистриран 50 процента ръст на заболяемостта от КОВИД-19 в България

Министерството на здравеопазването призовава гражданите, имащи главоболие, силна отпадналост, болки в гърлото, хрема, кихане, загуба на апетит, да се изолират и консултират с лекар. При наличие на оплаквания, дори и лека хрема, да се отложат срещи с други хора, за да бъдат предпазени от евентуално заразяване със SARS-CoV-2.

Силно препоръчително е носенето на защитни маски на закрито и на местата със струпване на много хора –  обществен транспорт, търговски центрове, магазини, базари, гари, автобусни спирки и т.н., както и спазване на дистанция на обществените места.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини