Новият нидерландски кабинет се закле пред краля

Повече от седем месеца след победата на радикалния десен популист Герт Вилдерс на парламентарните избори в Нидерландия най-крайнодясното правителство в историята на страната положи клетва, предаде ДПА.

На днешната церемония в двореца близо до Хага министрите и държавните секретари положиха клетва пред крал Вилем-Александър.

Четирипартийната коалиция до голяма степен се контролира от Вилдерс, въпреки че самият той не е член на кабинета.

Новите партньори в алианса с ръководената от Вилдерс Партия на свободата (ПС) бяха поставили отказа му от официална длъжност като условие за участието си в правителството.

Министър-председател сега е бившият ръководител на тайните служби и агенцията за борба с тероризма Дик Схоф, който не е свързан с никоя партия. Неговият предшественик, дългогодишният премиер Марк Рюте, ще поеме поста на генерален секретар на НАТО през октомври.

Подобно на 67-годишния Схоф, повечето от е членове на кабинета нямат почти никакъв управленски опит. Това е още една причина, поради която новият алианс се смята за потенциално нестабилен, отбелязва ДПА.

Единствено дяснолибералната Народна партия за свобода и демокрация (НПСД) на Рюте може да се позове на практическия опит от дългогодишното си участие в управлението на различни коалиции.

Освен ПС, в кабинета участват дясноцентристката партия „Нов социален договор“ (НСД) и популисткото Фермерско-гражданско движение (ФГД), възникнало в резултат на масовите фермерски протести през последните години.

Официалното споразумение за създаване на новата коалиция, озаглавено „Надежда, смелост и гордост“, въвежда строги мерки по отношение на търсещите убежище, премахва събирането на семейства на бежанците и се стреми да намали броя на чуждестранните студенти, които учат в страната, отбелязва Асошиейтед прес.

Агенцията също така посочва, че за първи път от 14 години Нидерландия има нов премиер. За първи път от Втората световна война насам Страната на лалетата има също премиер, който не е свързан с политическа партия.

Четете още

Избор на редактора