Новият кмет на Благоевград заварил 17,5 млн. лева борч

17,5 милиона лева е дългът на община Благоевград към момента. Не е ясно за какво са похарчени и близо седем милиона лева, преведени от държавата по три стратегически проекта. Това обяви на брифинг новият кмет на Благоевград Методи Байкушев

Гигантска финансова дупка – така определи състоянието на община Благоевград кметът Методи Байкушев, който вчера официално встъпи в длъжност. След спешни анализи и  проверки се оказало, че в сметката на общината има само 480 хиляди лева, а очакваните спешни разходи  до края на годината са за около 7 милиона:

„Това е само за текущите, неотложни неща, които позволяват община Благоевград да функционира, да не затвори“.

Другата сериозна констатация е, че липсват парите, преведени от държавата по три важни за общината проекти – укрепване на свлачището по пътя за планинския курорт „Бодрост“, което изобщо не е започнало и за изграждането на улица „Промишлена“ и ремонт на сградата на Камерна опера, които не са завършени:

„Общата дупка по тези проекти е в размер на 6 786 000 лева“

Към края на октомври задлъжнялостта на община Благоевград е 17,5 милиона лева, а лимитът за банково кредитиране е почти изчерпан:

„Използвана е голяма част от възможността община Благоевград да получава външно финансиране“.

Утре  кметът ще проведе срещи и във финансовото министерство, за да  се опита да осигури краткосрочно финансиране, уточнява БНР.

Четете още

Избор на редактора