Президенът на Аржентина ще закрива централната банка

Новоизбраният президент на Аржентина Хавиер Милей заяви в понеделник, че ще му отнеме между 18 и 24 месеца, за да сложи под контрол невижданата инфлация, предаде АФП.

Милей спечели гръмка победа на президентския балотаж в неделя срещу икономическия министър Серхио Маса с 12% преднина с обещанието да сложи край на десетилетията необуздани държавни харчове и на „упадъка на Аржентина“.

53-годишният аутсайдер, сравняван с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и с предишния бразилски държавен глава Жаир Болсонаро за резкия си стил и противоречиви забележки, обеща „много бързо да сложи в ред публичните разходи“.

В серия от радиоинтервюта след победата той каза, че има „ясен план“ да пребори годишната инфлация, която удари 140% и нивото на бедност от 40 на сто.

По време на кампанията Милей обеща да махне песото за сметка на американския долар и да се отърве от централната банка, която обвинява в подхранване на инфлацията с печатане на пари за финансиране на правителствения преразход на средства.

Милей, който е против абортите, предлага референдум по въпроса и не вярва, че хората са отговорни за климатичните промени.

Но вече смекчи спорния си тон и се фокусира върху плановете за реформи.

А те включват „закриване на централната банка и въвеждане на валута, която аржентинците свободно избират“.

Милей встъпва в длъжност на 10 декември, уточнява БНР.

И докато вчера лидерите на ЕС и САЩ поздравиха Милей за победата, регионалният съсед в лицето на венецуелския президент Николас Мадуро настоя, че в Аржентина е спечелила „неонацистката крайна десница“.

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева също поздрави Милей и посочи, че очаква да работи с него „за създаване и прилагане на силен план за запазване на макроикономическата стабилност“.

Четете още

Избор на редактора